Dátum: 2024 április 18. (csütörtök) | Andrea, Ilma

hírek

TAMÁS BOTOND LEGYŐZHETETLEN VOLT AZ U17-ES VB-VÁLOGATÓKON

Tamás Botond legyőzhetetlen volt az U17-es vb-válogatókon

Az UTE 15 éves öttusázója, Tamás Botond mind a négy U17-es vb-re kiírt válogatóversenyt megnyerte, és magabiztosan készül a júliusra halasztott egyiptomi eseményre.

Nemcsak a legutóbbi, múlt hét végén rendezett, hanem az azt megelőző három U17-es vb-válogatóversenyt is megnyerte az UTE 15 éves öttusázója, Tamás Botond. Az ígéret korábban már szerepelt a nemzetközi porondon – a 2018-as dublini laser run vb-n 4. lett a korosztályában –, a nagy dobást azonban az idénre tervezi.

„Tavaly elég sokat voltam sérült, így ebből a szempontból számomra nem is volt olyan rossz, hogy a vírus miatt sokáig nem versenyeztünk – mondja Botond. – Ki is tudtam kapcsolódni kicsit, aztán amikor lehetett, és tudtam edzeni, akkor igyekeztem a legtöbbet kihozni magamból. Miután az első válogatót megnyertem, arra törekedtem, hogy a többin is jól szerepeljek, és szerencsére nemcsak a saját, hanem a magasabb korosztályokban is elég jó idők jöttek össze. Hogy az U19-es és a juniorversenyeken is elindultam, leginkább mentálisan volt megterhelő, és ez néha ki is ütközött, de mivel a jövőben is lesz ilyen, gyakorolni kell a szituációt. Természetesen örülök, hogy mind a négy válogatót megnyertem az U17-ben, de elsősorban az U17-es vb-n elért eredmény lesz majd a meghatározó.”

Sokáig úgy volt, hogy az U17-esek világbajnokságát az U19-esekével együtt (a juniorokét követően) február közepén rendezik az egyiptomi Alexandriában, de a járványhelyzet miatt a héten döntés született a halasztásról, így bár a helyszín nem változik, a viadalt júliusra ütemezték át.

„Szívesen versenyeztem volna februárban is, mert nem vagyok rossz formában, de ha júliusban lesz a vb, hát akkor kell jól teljesíteni. Egyelőre csak erre az eseményre koncentrálok, a hosszabb távú célok között persze ott szerepel a felnőtt-válogatottság és a felnőtt-vb is.”

Az U17-es korosztályban még csak háromtusáznak (úszás és futással egybekötött lövészet, másnéven laser run) a fiatalok. Botond fejlődése eddig töretlen, és ha ez így is marad, elérheti a céljait. A lóháton már most igen otthonosan mozog.

„Az első öttusaversenyem tavaly év elején az utánpótlás-bajnokság volt, és örülök, hogy fiatalon el tudtam indulni a juniorválogatókon is, amelyeken már szintén mind az öt tusa szerepel. Kicsit több mint öt éve kezdtem a sportágat, és ebből négy és fél éve lovagolok is. A kezdeti nehézségek után nagyon megszerettem ezt a számot, és ma már az egyik kedvencem.”

Tibolya Péter, az UTE öttusaszakosztályának vezetője:
„Botond sérülései abból adódtak, hogy tizenöt centit nőtt egy év alatt. Ez látszik is a fizikai számain, amelyekben igen jó úton jár, de a vívásban is ugrásszerűen fejlődött, és a lovaglásban is a korosztálya előtt tart. Alázatos, szerény versenyző, aki szerelmese a sportágnak. Bár most is jó formában van, a világbajnokság júliusra halasztása nem válhat a hátrányára. Addig vége lesz az iskolának is, így csak az öttusára tud koncentrálni.”

(forrás és kép: nemzetisport.hu)

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41