Dátum: 2021 szeptember 20. (hétfő) | Friderika

hírek

Ma 53 éves Mizsér Attila, olimpiai bajnok öttusázónk

Attila 1961. április 28-án Budapesten született. 1970–1994 között az Újpesti Dózsa és az Újpesti TE öttusázója, 1995-ben sportlövője volt. 1980–1994 között válogatott. 1979-ben junior vb bronzérmes volt csapatban, negyedik egyéniben. A következő évben mindkét versenyszámban negyedik helyezett lett. 1981-ben egyéniben 9., csapatban ötödik volt.

1982-ben már csapattag volt a felnőtt vb-n, ahol csapatban lett második, egyéniben kilencedikként végzett. Az 1985-ös világbajnokságon egyéniben első, csapatban második lett, majd - szintén 1985-ben - megnyerte egyetlen egyéni felnőtt bajnoki címét is, valamint az év magyar sportolójának választották. A következő évben csapatban vb ezüstérmet szerzett, egyéniben kilencedikként zárt. 1987-ben csapat világbajnok lett, az egyéni értékelésben 10. helyezett volt. Az 1988-as Szöuli Olimpián Martinek János és Fábián László társaként megnyerte a csapat aranyat, egyéni versenyben negyedik volt. Ebben az évben Warendorfban második, Budapesten ötödik, Tokióban és Rómában első volt.

1989-ben a nemzetközi versenyeken San Antonióban és Rómában első, Aldershotban második, Budapesten negyedik, Frankfurtban harmadik volt, valamint Budapesten két világbajnoki aranyérmet nyert. A következő évi vb-n váltóban második, csapatban és egyéniben negyedik lett, a vk-versenyek közül Budapesten negyedik volt. A szezonban többször is sérülést szenvedett, emiatt nem vehetett részt a vk-döntőn sem. 1991-ben csapatban szerzett bronzérmet a világbajnokságon. Egyéniben 31. lett. A világkupában Párizsban és Essenben ötödik, Budapesten tizenkettedik, Milton Keynesben második volt. Az olimpia évében Mexikóban negyedik, Párizsban 13., Rómában hetedik, Budapesten első volt, a világkupában negyedik lett. A barcelonai olimpián az egyéni versenyben második, csapatban ötödik lett.

1993-ban váltóban lett világbajnok, egyéniben 13.-ként zárt. Az Európa-bajnokságon csapatban és váltóban lett első, egyéniben nyolcadik lett. A világkupában Mexikóban harmadik, Rómában első volt. 1994-ben Párizsban és Szófiában negyedik, Warendorfban kilencedik, Budapesten hetedik volt. A vb-n kiesett a selejtezőben, csapatban hatodik lett. 1994 novemberében bejelentette, hogy befejezi pályafutását.

Sportlövészetben négyszeres bajnok.

1996-ban a Magyar Öttusa Szövetség elnökségi tagja, 2009-ben alelnöke lett.

(Szöul aranyérmesével, Mizsér Attila öttusázóval beszélgetett Gergely Gábor, az Újpesti Közéleti Televízió 2012. március 9-i adásában)

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT KÍVÁNUNK!

Képek

"Kissrác voltam én, bámultam a csodát" című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41