Dátum: 2022 június 26. (vasárnap) | János

hírek

ISTEN ÉLTESSE SOKÁIG HORVÁTH LÁSZLÓT

Ma ünnepli  76. születésnapját Horváth László olimpiai ezüstérmes, VB ezüst- és 2x-es VB bronzérmes, 9x-es országos bajnok öttusázó, edző, szövetségi kapitány, triatlon edző és szövetségi kapitány, 1977-ben és 1979-ben az év magyar öttusázója.  

1946. április 21-én született Csornán, 1957-ben kezdett úszni a III. Kerületi TTVE-ben, edzője az a Peterdi Pál volt, aki sportújságíróként is maradandót alkotott. Vöri, ahogy mindenki hívta és hívja ma is, a monoton úszás  után 1964-től már az Újpesti Dózsában három-, később öttusázott.

1972-ben – Balczó Andrást megelőzve – egyéni országos bajnoki címet szerzett, ahogy 1974-75-ben és 1977-ben is.

1973-ban a magyar csapat tagjaként VB bronzot nyert, melyet 1977-ben egy újabb 3. hely követett, ugyanebben az évben  egy londoni öttusaversenyt 5695 ponttal nyert meg, amely az öttusasportban az addig elért legmagasabb egyéni pontszám volt. 1979-ben a csapat már ezüstérmes Budapesten, majd következett az 1980. évi moszkvai olimpia, ahol a csapat megint „csak” ezüstérmes lett a szovjet csapat mögött, amelynek vezéregyéniségét, az egyéni győztes Sztarosztyint néhány évvel később doppingolás miatt eltiltottak…

Az olimpia után edző lett a Dózsában, ahol rengeteget tanul Mizsér Jenőtől, 2 év múlva pedig dr. Török Ferenc felkérésére a juniorválogatott kapitánya is. A későbbi olimpiai bajnok Fábián, Mizsér, Martinek trió nála lett junior világbajnok, és volt olyan junior vb, ahol egyéniben 3 magyar állt a dobogón.

1989-től a felnőtt válogatott kapitányává választották, de az 1992. évi olimpiám már ismét Török volt a szakvezető. Szeretett volna visszamenni az újpesti öttusázókhoz edzősködni, de végül Gedővári Imre, a klub akkori elnöke lehetőséget adott neki arra, hogy megalapítsa a triatlon-szakosztályt, így 20 év után sportágat váltott.

Vöri – mi sem természetesebb - triatlon edzőként és szövetségi kapitányként is maradandót alkotott, ma már a triatlonsport legendája is.

Isten éltesse egészségben, még nagyon sokáig!

(Forrás: Salánki Miklós: Szenvedélye, öröme az edzősködés – Magyar Hírlap 2015. február 6.)

Képek

Hajós Alfréd Kupa című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41