Dátum: 2024 március 28. (csütörtök) | Gedeon, Johanna

hírek

BOMBAMEGLEPETÉS GULYÁS MICHELLE GYŐZELME

Az UTE versenyzőjének győzelmét hozta a Peridot magyar nyílt fedett pályás verseny hétfőn: Gulyás Michelle elképesztő kombinált versenyt futott, s világ- és Európa-bajnokokat utasított maga mögé.

„Vajon ilyen lesz majd a tokiói olimpia is?” – nézett végig a BOK-csarnok üres lelátóin Kállai Ákos női szövetségi kapitány a Peridot magyar nyílt fedett pályás verseny női döntős napján. A hölgyek ekkor már a bónusz vívásra készülődtek az üresen tátongó csarnokban, hiszen a koronavírus-járvány miatt nemcsak nézőknek, hanem a férfimezőny tagjainak is tilos a bejárás. A szigorú előírásokat betartva csak az a versenyző, edző, szervező tartózkodhat a létesítményben, akinek aznap dolga van a versenyen, így maradjunk annyiban, a hangulat visszaadhatatlan – rossz értelemben véve.

De ez az, ami most a legkevésbé érdekli a versenyzőket, akik a Covid miatt egy esztendőnyi szünet után kezdték el újra a versenyzést. Hajtanak a világranglista-pontokért, no és azért, hogy a legjobb formában érkezzenek majd a tavaszi olimpiai kvalifikációs világkupaversenyekre, március végén rögtön az elsőre, a budapesti felvonásra.

Amelyen Alekszejev Tamara, Földházi Zsófia, Kovács Sarolta, Gulyás Michelle és Guzi Blanka indulói helye az elmúlt (mínusz egy év) időszak eredményei alapján biztos, Simon Sarolta és Réti Kamilla azonban itt, a fedett pályás versenyen vívott párharcot a szereplés lehetőségéért. És ez bizony meg is látszott a lányok vívóeredményén: pazar teljesítménnyel rukkoltak ki a páston. A csepeli Simon Sarolta 23 győzelemmel az élen zárt, de Réti Kamilla is 21 tust vitt be a nap során, amely mellé még 5 pontot összeszedett a bónuszvívás alatt. De nem kellett szégyenkeznie két rutinosabb versenyzőnknek, Alekszejev Tamarának és a már olimpiai kvótás Kovács Saroltának sem – előbbi Rétihez hasonlóan 21, utóbbi 19 győzelemmel zárta a számot.

De nagyot hibázott az, aki levette a fókuszt Gulyás Michelle-ről. Mert bár a vívást mínusz kettővel zárta, a délelőtti erős úszásának (ebben a számban második volt) és hibátlan lovaglásának köszönhetően bízhatott az éremben. Mit éremben? Egyenesen aranyéremben!

Mert amit a laser run során tett, arra mindenki felkapta a fejét.

Az UTE versenyzője 33 másodperces hátrányból, a nyolcadik helyről indult a mindent eldöntő felvonásra, s szívvel-lélekkel küzdötte fel magát a dobogó felső fokára. A hajrában olyan nagyágyúkat szorított maga mögé, mint a mezőny legjobb futója, a török Ilke Özyüksel, a 2018-as Európa-bajnok francia Marie Oteiza, vagy a világbajnoki címvédő fehérorosz Volha Szilkina.

„Nem gondoltam, hogy ez lesz itt a végén. Egyszerűen csak futottam, az utolsó nyolcvan métert talán már csak a szívemből. Jól lőttem végig a verseny alatt, de az utolsó lövészetem volt a kulcs, szerencsére elbírtam a terhet. Boldog vagyok” – mondta Gulyás Michelle.

A magyarok közül olimpiai kvótásunk, Kovács Sarolta a hetedik helyen zárt, Réti Kamilla 10. lett, s ezzel elnyerte az indulás jogát a márciusi budapesti világkupára.

„Bombameglepetés Michelle szereplése. Bíztunk benne, hogy lesz magyar versenyző a dobogón, s bár a nap során nem teljesen úgy alakultak az eredmények, Michelle ránk cáfolt. Élete legjobbját »kombizta«, de nagyon gyors volt Kovács Sarolta és Réti Kamilla” – értékelt Kállai Ákos, a nők szövetségi kapitánya.

PERIDOT MAGYAR NYÍLT FEDETT PÁLYÁS VERSENY, BUDAPEST

Nők. Döntő: 1. Gulyás Michelle (magyar) 1402 (úszás: 2:07.72/295, vívás: 16/207, lovaglás: 300, laser run: 11:40.57/600), 2. Özyüksel (török) 1400 (2:13.06/284, 15/196, 300, 11:20.29/620), 3. Oteiza (francia) 1399 (2:10.43/290; 23 győzelem/245; 300, 12:16.22/564)

Magyar bajnokság. Országos bajnok: Gulyás Michelle (UTE, edző: Tibolya Péter, Andrásfi Tibor, Kárai Kázmér, Balaska Zsolt, Orbán László) 1402, 2. Kovács Sarolta (Alba Volán) 1376, 3. Réti Kamilla (MAFC) 1373

(forrás: nemzetisport.hu, nyitókép: MÖSZ/Buza Virág)

Képek

Atlétika sportnap az UTE-ben! című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41