Dátum: 2021 február 28. (vasárnap) | Elemér

hírek

TÓTH DORKA SÁRA AZ U19-ESEK KÖZÖTT FOLYTATNÁ AZ ÉREMHALMOZÁST

Tóth Dorka Sára az U19-esek között folytatná az éremhalmozást

Az UTE U17-es vb-bronzérmes öttusázója, Tóth Dorka Sára a múlt héten debütált a felnőtt országos bajnokságon, de jövőre még csak az U19-esek között kell helytállnia.

Remek formában tért vissza a koronavírus-járvány miatti szünetről az UTE korosztályos válogatott öttusázója, Tóth Dorka Sára. A 16. születésnapját október közepén ünneplő ígéret a felmérőversenyeken elért remek eredményei mellett az atlétikai viadalokon is elindult, és az ifjúsági országos bajnokságon bronz-, az ifi Magyar Liga-döntőn ezüstérmet szerzett 1500 méteren, a múlt heti felnőtt öttusa ob-n pedig egyéniben a nyolcadik, csapatban az első helyen végzett.

„A karantén alatt nagyon sokat edzettem otthon, szorgalmasan készültem a versenyekre. Nagy hangsúlyt fektettem a vívásra és a lovaglásra, úgy érzem, ennek meg is lett az eredménye, hiszen félév alatt megszereztem a lovas minősítő vizsgát. A felnőtt országos bajnokság volt a legelső öttusaversenyem, ugye az U17-esek között csak háromtusáztunk. A lovagláson ezért eléggé izgultam, de örömmel tölt el, hogy a verseny közben is össze tudtam magam szedni. Nem számítottam rá, be tudok kerülni a top tízbe, de sokat segített, hogy magamhoz képest a vívás is jól sikerült.”

Na, meg a kombinált szám is elég jól ment, hiszen a futással összekötött lövészetet a felnőttmezőny második legjobb idejével abszolválta a tinédzser. Dorka jövőre korosztályt vált, és már az U19-esek között fog szerepelni.

„Mivel eddig nemzetközi szinten háromtusaversenyeim voltak, nem tudom, milyen esélyekkel indulhatok majd például a korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságokon. A vívás becsatlakozik, a kombinált számban pedig a futás és a lövés mennyisége is emelkedik, de remélem, hasonló sikereket érhetek el, mint eddig.”

Ha pedig így lesz, a versenyző már nem lehet elégedetlen, hiszen elég magasra tette a lécet tavaly. Az U17-es világbajnokságon egyéniben bronzérmes lett, csapatban pedig a korosztály vébéjén és Eb-jén is a dobogó legfelső fokára állhatott. Edzője, egyben az UTE öttusaszakosztályának vezetője, Tibolya Péter is bízik az eredményes folytatásban.

„A világbajnoki érem óriási dolog volt, ez Dorka motivációjának is nagyon jót tett. Persze, szuper lett volna, ha idén is vannak világversenyek, mert az U17-es mezőnyben most az idősebbek közé tartozott, de ezen már nem tudunk változtatni. Talán nagy közhely, hogy a szorgalomból és a tehetségből jön az eredmény, de Dorkában mindkettő megvan. Extrém módon akar, és ha így folytatja, sokra viheti az életben.”

(A teljes cikk forrása és kép: nemzetisport.hu)

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41